Hundar

Foto: Paul Anderson

NO VCH SE VCH WESTERNER DRAGONFLY

”Dharma”

Blue roan tik, f. 2005-02-28

e. Bomway Over The Border

u. Sugarstick’s Catch The Moon

Hälsotester: Hd B, DNA-testad fri för prcd-PRA och FN, ögonlyst u a 2009-01-20

Meriter: CK på utställning, Excellent på WDS-2008, svensk och norsk viltspårchampion. När hon tog sitt norska championat blev hon även 2:a provbäst med HP.

Se Rasdata för fullständig härstamning och resultat.

Avkommor:

”Blackmore’s Night-kullen”, född 2009-08-15, e. Imokam Andalusi (liver) – ”Bruno”

  1. Blue roan hane – Blue Runes Wind In The Willows – ”Willow”
  2. Blue roan hane – odöpt, avlivades samma dag p.g.a. gomspalt
  3. Blue roan tik – Blue Runes Ghost Of A Rose – ”Rosie”, Hd B, Ed Ua, 1 pris på utställning
  4. Röd (feltecknad) hane – Blue Runes Diamonds And Rust – ”Rusty”
  5. Blue roan hane (litet navelbråck) – Blue Runes Spirit Of The Sea – ”Texas”
  6. Blue roan tik – Blue Runes Under A Violet Moon – ”Letty”, ögon geografisk RD (=skall ej avlas på), 1 pris på utställning.

Om Dharma

Dharma kom till mig  som tolvveckorsvalp. Sitt namn har hon fått av den kvinnliga huvudpersonen i TV-serien Dharma och Greg.

För mig personifierar Dharma den glada och sportiga familjehund som den moderna cockern skall vara. Dharma har inte speciellt utpräglade spanielegenskaper när det gäller jaktlust och viltfinnarförmåga, men hon har mycket stor samarbetsvilja – ett arv från cockerns förflutna som jakthund. Hon är alltid (väldigt!) glad, gillar allt man låter henne pröva (viltspår, rallylydnad och agility har vi nosat på), hänger med på milslånga promenader en dag för att nästa vara helt nöjd med att gosa i soffan. Trots det är det väldigt mycket fart i Dharma. Hon flyger fram som en raket och är helt ohämmad när det gäller att hoppa upp och ner på saker. Ibland håller man andan.

Dharma är nästan fånigt snäll och tycker mycket om barn och katter. Lite irriterande kan det vara att hon alltid skall vara närmast. Om någon annan (människa, hund, katt, gråsäl…) råkar befinna sig mellan mig och henne så ser hon på något sätt ändå till att hon hamnar slickad intill matte. Fråga mig inte hur hon gör, hon bara materialiseras där.

Dharma har haft en valpkull (2009, se ovan), men det blir ingen mer. I februari 2011 drabbades hon av nacksmärtor, eventuellt diskbråck. Det tog tre veckor med smärtlindrande och muskelavslappnande, sedan var hon fullt återställd. Men tänk om det skulle hända igen! Nej den risken tar jag inte. Jag hoppades jag på Dharmas dotter Letty, men vid ögonlysningen i oktober 2011 visade hon sig vara en av hittills endast två cockrar som diagnostiserades med geografisk RD (retinal dysplasi), vilket diskvalificerar henne för avel (men lyckligtvis inte tycks påverka hennes liv).

Foto: Marie Loré

NO VCH SE VCH MERYL DREAMS VS   REALITY

”Myrten”

Blue roan tik, f. 2005-06-14

e. SE(U)UCH Almanza Uncontrollable

u. NORDV-01 SV-01 NUCH SE(U)UCH Travis Wake Up And Dream

Hälsotester: Hd A, DNA-testad fri för prcd-PRA och FN, ögonlyst u a 2011-04-26

Meriter: CK på utställning, BT-placering på cockerspecial, svensk och norsk viltspårchampion. Vinnare av Cockermästerskapet och Uppsala CKs KM i viltspår 2007. 2:a Årets viltspårcocker 2006.

Se Rasdata för fullständig härstamning och resultat.

Avkommor:

”Churchill-kullen”, född 2008-05-11, e. SE(U)CH SE VCH Keonomis Ocean Drive (blue roan) – ”Pricken”

Samtliga är hereditärt fria från anlag för FN

  1. Blue roan hane – LP1  SE VCH Blue Runes First Of The Few – ”Morris”, Hd A, prcd-PRA: anlagsbärare, känd mental status, 1 pris på utställning, LP1, svensk viltspårchampion
  2. Blue roan tik – Blue Runes Finest Hour – ”Myran”, Hd B, känd mental status, 2 pris på utställning, 1 pris ökl viltspår
  3. Blue roan hane – Blue Runes Captain Of Our Souls – ”Casper”, 2 pris på utställning (trots att han har litet underbett – ibland blir man glad för en 2:a!)
  4. Blue roan hane – Blue Runes Blood Sweat And Tears – ”Balder”
  5. Blue roan hane – Blue Runes Shall Never Surrender – ”Moody”, Hd A, prcd-PRA: fri, gk anlagsprov i viltspår
  6. Blue roan tik – Blue Runes Dare And Endure – ”Vala”, Hd A, ögon u a 2009-08-14, 3 pris på utställning (men det ska vi försöka göra något åt, för hon är bättre!).
  7. Blue roan tik – Blue Runes Turning The Tide – ”Saga”, Hd A, prcd-PRA: fri, FN: fri
  8. Blue roan tik – Blue Runes End Of The Beginning – ”Nova”, gk anlagsprov i viltspår

Om Myrten

Myrten var på dagen fyra månader gammal när jag hämtade henne. Hon hade redan då fått sitt namn (efter en karaktär i Kerstin Ekmans romanserie Vargskinnet) och eftersom flera av våra tidigare hundar haft namn efter litterära karaktärer kändes det som om det var meningen att hon skulle behålla det.

Myrten är en turbo i viltspåret och ger sig aldrig. Hon har även ganska goda spanielegenskaper med ett fint sök. Trots det har vi inte lyckats få godkänt på grundprov ännu och det vi alltid faller på är att apporteringen strular. Att träna apportering är en sak, det gör Myrten gärna, men att apportera på prov – när man istället kan fortsätta att söka vilket är mycket roligare – nej, den gubben har hittills inte gått! Men vi får se, jag ska kanske ta tag i det hela och göra ett ryck ännu en gång…

Utställningsringen tycker Myrten är superkul. Hon susar fram med naturlig resning (hon kan gå på helt löst koppel) och ordentligt klipp i steget. Men jag har svårt att få henne att stå bra och har ledsnat på att träna. Men… åter ska vi kanske göra ett nytt försök och verkligen lägga tid på det.

Myrten är en väldigt glad cocker, men inte lika påflugen som den extremt extroverta Dharma. Hemma är Myrten ordningskvinna och hon ser till att valpar, katt (framgången där kan diskuteras!) och besökande hundar beter sig som de ska. När Dharma hade sina valpar låg hon efter ett tag i soffan och käkade praliner och såg nöjt på när Myrten lärde de små hundarnas etikettsbok. Det är bara att låta henne hållas, för hon går faktiskt aldrig för långt. Hos Myrten är jakthundsarvet påtagligt och även den egensinnighet som till viss del utmärker rasen. Myrten får små horn ibland och då lyser det KAN SJÄLV om henne.  Men jag är ännu envisare (har man hållit på med fjordhästar i över tjugo år så vet man av att inte ge upp).

Foto: Monica Riscoll

BLUE RUNES UNDER A VIOLET MOON

”Letty”

Ägare: Cia Lidström Holmberg

Blue roan tik, f. 2009-08-16

e. Imokam Andalusi

u. NO VCH SE VCH Westerner Dragonfly

Hälsotester: Hereditärt fri från anlag för FN. Ögonlyst med geografisk RD = skall ej gå i avel.

Meriter: 1 pris med Hp på utställning, BIS-valpplacering på SSRK.

Läs mer i Rasdata 

Om Letty

Letty samägdes av mig och pappa Brunos ägare Henrik Johansson, kennel Choc Ice. Precis som sin mor Dharma har Letty fått sitt namn efter en TV-seriekaraktär. I detta fall kommer det från en av mina favoritserier genom tiderna, Onedinlinjen, där ett av de starka kvinnoporträtt som utmärker den serien är Leticia ”Letty” Gaunt (senare Onedin).

I oktober 2011 ögonlystes Letty med resultat geografisk RD. Detta innebär att hon ej skall gå i avel och därför har övergått i fodervärdens ägo. Letty själv tror jag inte märkt något av förändringen.

Lämna en kommentar